Práce v týmu není nikdy rozdělena rovnoměrně. Začněme tímto jednoduchým pozorováním. Samozřejmě, že mohou existovat týmy, ve kterých se podaří rozdělit práci více či méně rovnoměrně. Čím je však projekt, na kterém tým pracuje, složitější a obsahuje různorodější typy úkolů, tím více se míra zapojení jednotlivců začíná lišit. Problém je, že samotní účastníci bezprostředně po aktivitě (v rámci zpětné vazby na teambuildingu) převážně hodnotí míru zapojení jednotlivců jako perfektně vyrovnanou. Ve skutečnosti však největší část práce odvádí (formální či neformální) team leader a ostatní jej teprve následují.

Efekt sociální zahálky. Jedním z důvodů, proč není práce rozdělena rovnoměrně, jsou tendence jednotlivců k tzv. sociální zahálce. Zjednodušeně to znamená, že ve skupinách, kde jsou individuální výkony spojeny a hodnoceny pouze jako celek, mají lidé tendenci snižovat svůj výkon oproti samostatné práci, tedy k sociální zahálce. Je tedy velmi důležité oceňovat míru přispění každého jednotlivce stejně jako celkový týmový výkon.

Stejné části málokdy tvoří celek. Pomineme-li ty nejjednodušší úkoly, rozdělení projektu na rovnoměrné stejné části (ideálně na tolik částí, kolik je členů týmu) nefunguje moc dobře a problém rozložení práce nevyřeší. Většinou je výsledkem práce takového týmu (či spíše skupiny) slepenec řešení a přístupů, který drží pohromadě jen velmi obtížně. Proto je důležité, aby tým pracoval od počátku jako jeden celek, aby byl celý postup pod kontrolou a celý proces směřoval k danému cíli.

Členové týmu nejsou stejní. Příliš často se setkáváme s názorem, že každý člen týmu by měl být stejně výkonný, kreativní, pohotový, komunikativní… Jako by měl být tým vytvořen z jednoduše vyměnitelných součástek. Ty nejvýkonnější týmy jsou však pečlivě sestavené z jednotlivců tak, aby se maximálního výkonu dosahovalo právě kombinací jejich schopností. Výběr členů týmu i následný teambuilding zajišťují to, aby se vzájemně posilovaly schopnosti jednotlivců a zároveň kompenzovaly jejich slabiny.

Stejně smýšlející nebo raději odlišné? Nebo lze obojí? V týmu bychom chtěli lidi, kteří sdílejí obecné cíle a uznávají stejné hodnoty. Zároveň ale potřebujeme co nejrozmanitější spektrum názorů, tím více, pokud se jedná o kreativní úkol. Vést takový tým pak není nic jednoduchého, musíte podpořit nezávislé myšlení a zároveň udržet tým jednotný a směřující k vytyčeným cílům.

Nezbývá než poznamenat, práce s týmem je v bezpečném prostředí teambuildingu přece jenom jednodušší a poskytuje prostor k tomu vyzkoušet si týmové řízení a nové přístupy nebo kombinace.

 

Sdílet na FacebookSdílet na Google PlusSdílet na TwitterSdílet na LinkedIn

Fotogalerie

Naše reference

WHIRLPOOL CR, spol. s.r.o.

Kde se nám líbilo

4*hotel vysoké kvality ve Vendryni, kousek od Třince. Nachází se jen kousek od malebné beskydské přírody. 

Andra training

Jeremenkova 54/3,

Olomouc 779 00

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

+420 777 698 184

http://www.andra.cz

Scroll to top