Když to trošku obrátíme, je strach z mluvení na veřejnosti také strachem ze smrti, ale emocionální. Před početným publikem se cítíme obnažení a zranitelní. Máme pocit, že lidé podrobně zkoumají vše, co vyslovíme nebo uděláme. Snažíme se být perfektní, abychom nezranili naše sebevědomí, a hrozíme se případného neúspěchu.

Dobrá zpráva je, že většina z nás je schopná se veřejnému projevu naučit, snížit úzkost z vystoupení a vybudovat si dostatek sebedůvěry. Opakování je matka moudrosti a platí to i zde. Je jisté, že Vaše 101. veřejné vystoupení už nebude tak náročné, jako to úplně první. Do veřejných vystoupení však lze zařadit velmi široký okruh aktivit. Pokud si netroufáte začínat před vyprodaným sálem, můžete trénovat na obědě s kolegy, při neformální poradě, na teambuildingu nebo důvtipným dotazem na třídních schůzkách.

Ať už budete trénovat na firemních akcích nebo v rodinném kruhu, měli byste se vyhnout několika obvyklým problémům, které projevy na veřejnosti často provázejí.

Nebuďte perfekcionisté

Nikdo není dokonalý. Všichni to víme a někdo se tím i řídí. Přesto, když jde o mluvení na veřejnosti, hrozíme se každého zaváhání nebo chyby. Všechny nedokonalosti jsou pro nás zásadní a pomíjíme vše, co se nám podařilo udělat dobře nebo výborně. Pravdou zůstává, že i ti nejlepší a nejzkušenější řečníci dělají mnoho chyb. Když ale chybu udělají, pokračují s elegancí dále, takže nakonec je všechno v pořádku. A to je jeden z klíčů k úspěšnému veřejnému vystoupení: pokračovat s elegancí. Posluchači si nikdy nevšimnou všech vašich chyb, dokud nepřestanete mluvit a nepřiznáte je. Nenechte se rozhodit a dovolte si nebýt perfektní.

(Ne)schopnost mluvit na veřejnosti nijak nesnižuje vaši hodnotu

Pokud čtete tento článek, je pravděpodobné, že veřejný projev představuje pouze malou část z vašich profesních dovedností. Pokud si právě v této oblasti nejste jistí, existuje mnoho způsobů, jak se zlepšit. V praxi se pohybuje spousta vysoce postavených a schopných profesionálů, kteří „na jevišti“ znervózní, jako by najednou neuměli či neznali vůbec nic. Zda jste v mluvení na veřejnosti dobří nebo ne, nijak nesouvisí s vašimi ostatními schopnostmi. Je to jednoduše dovednost, které se můžete naučit, jako mnohé jiné.

Nebuďte nervózní z vaší nervozity

Zpěvák a skladatel Bruce Springsteen, známý zejména pro své legendární živé koncerty, vypozoroval, že pokud byl před vystoupením v klidu, nebylo vystoupení nikdy tak dobré, jako když byl nervózní. Naučil se totiž přetvářet svou nervozitu do energie a vzrušení na pódiu.

Lidé, kterým chybí jistota, se cítí nervózní. Při veřejném vystoupení se k tomu často přidává i obava z toho, že nervózní budou, čímž se jejich nervozita ještě stupňuje. Takto vytvořený stres potom může být obtížně zvladatelný.

Zkuste si uvědomit, že nervozita je ve skutečnosti jen zvýšená hladina adrenalinu. Nic víc než určitá forma energie. Úspěšní řečníci dokáží s touto energií pracovat, transformovat ji do svého zápalu, vzrušení i charisma. A dokonce si to užívají. Být nervózní je v pořádku. Nechte ale nervozitu pracovat pro vás.

Nepokoušejte se zapamatovat každé slovo.

Pokud zrovna nerecitujete během divadelního teambuildingu nebo neodříkáváte svatební slib, není v žádném případě nutné zapamatovat si každé zamýšlené slovo. Jednak vede tato (často marná) snaha pouze ke zvýšení stresu, ale také vede častěji k chybám a přeřeknutím nebo ke ztrátě „nitě“ během vystoupení, což znamená jen další a větší problémy.

Vyhněte se čtení textu

Nečtěte vaši prezentaci slovo od slova z připraveného papíru. Mezi čtením a mluvením je obrovský rozdíl. Prosté přečtení textu velmi znesnadňuje příjem informací pro posluchače, kteří často úplně přestávají vnímat. Při mluvení se naopak vytváří kontakt s posluchačem a vnímání předávané informace navíc ovlivňuje vaše osobnost. Máte tak možnost předat mnohem více, vytvořit správnou atmosféru a posluchače si více naklonit.

Zkuste si to v bezpečném prostředí

V našem produktovém portfoliu se nachází několik teambuildingových programů, které vám poskytnou příležitost vyzkoušet si veřejný projev v relativně bezpečném prostředí. Program je možné doplnit o trénink komunikačních dovedností pod vedením profesionálních moderátorů. Během divadelního vystoupení si pak můžete vyzkoušet, jaké je mluvit před známým nebo cizím publikem, s přípravou nebo jako improvizaci, co obnáší mluvit na mikrofon nebo jak jednoduchým trikem ztišit celý sál.

Sdílet na FacebookSdílet na Google PlusSdílet na TwitterSdílet na LinkedIn

Fotogalerie

Naše reference

"Teambuilding se všem moc líbil, ohlasy byly ještě včera v práci. Moc díky za všechno, skvěle se s Vámi spolupracovalo!"

Alžběta Landová
PA to the C.E.O.
CRESTYL real estate, s.r.o.

Kde se nám líbilo

Menší hotýlek, který se nachází v krásném prostředí Chráněné krajinné oblasti Křivoklátsko na západě středních Čech.

Andra training

Jeremenkova 54/3,

Olomouc 779 00

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

+420 777 698 184

http://www.andra.cz

Scroll to top