Představte si, že jako člen pracovní skupiny nebo týmu se máte při sebemotivaci rozhodnout mezi dvěma scénáři:

    1. Budete se soustředit na své silné stránky a schopnosti.

    2. Budete se soustředit na silné stránky a schopnosti vašeho týmu.

Ve kterém případě je pravděpodobnější, že dosáhnete lepších výsledků?

Pokud jste si vybrali druhou možnost, tak máte pravdu. Nedávno zveřejněný výzkum univerzity v Michiganu (Son, V., Jackson, B., Grove, J. R., & Feltz, D. L. “I am” versus “we are”: Effects of distinctive variants of self-talk on efficacy beliefs and motor performance.) odhalil, že upřednostnění schopností týmu před schopnostmi jednotlivců vede v konečném důsledku k vyššímu výkonu a dokonce tento přístup více rozvíjí týmovou i individuální sebedůvěru.

Podle výzkumu je přínosnější, pokud jednotlivci používají při sebemotivaci prohlášení obracející se k celému týmu, ve smyslu: jsme soustředění a připravení, podáme dobrý výkon, věříme v naše schopnosti apod. na rozdíl od prohlášení vztažená jen k sobě samým – podám dobrý výkon, věřím ve vlastní schopnosti apod.

Výzkum také podpořil důležitost pozitivního významu těchto prohlášení, která měla velký dopad na výkon skupiny.

Celý tento výzkum se uskutečnil na sportovních týmech, přesto lze podle výzkumníků jeho výsledky zobecnit a aplikovat třeba na pracovní nebo školní prostředí. Vzhledem k tomu, že každý z nás je součástí nějaké skupiny nebo týmu, by stálo za úvahu výsledky tohoto výzkumu aplikovat během příští porady, při práci, případně si je vyzkoušet v bezpečném prostředí vaší příští teambuildingové akce. I kdybychom se s tímto způsobem motivace ostatních nedokázali plně ztotožnit, může se minimálně jednat o zajímavý experiment. Hodně štěstí!

Sdílet na FacebookSdílet na Google PlusSdílet na TwitterSdílet na LinkedIn

Naše reference

"Děkujeme za organizaci akce. Mám na ni jen pozitivní ohlasy, líbila se napříč celou firmou. V rámci dotazníku bylo 73% zaměstnanců s odpoledním programem velmi spokojeno, průběh akce i jednotlivé aktivity hodnotili velmi pozitivně, zbývající zaměstnanci byli spokojeni. Nikdo neuvedl nic negativního. Vzhledem k tomu, že jsme IT firma a programátoři a konzultanti jsou spíše peciválové, a podle zkušeností z let minulých, je jejich hodnocení velmi pozitivní."

Renata Apeltauerová
U&SLUNO

 

Andra training

Jeremenkova 54/3,

Olomouc 779 00

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

+420 777 698 184

http://www.andra.cz

Scroll to top